Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), ευρύτερα γνωστή και ως Σκλήρυνση κατά Πλάκας, είναι η συνηθέστερη απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για ανοσολογικής αρχής χρόνιο νόσημα που προσβάλλει κατά ώσεις τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ανάλογα με την εντόπιση των εστιών απομυελίνωσης προκαλεί ποικιλία συμπτωμάτων και με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του φορτίου των βλαβών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα ελλείμματα και αναπηρία.
Η διάγνωση της ΠΣ στηρίζεται αρχικά στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και την αξιολόγηση των αντίστοιχων ευρημάτων κατά τη νευρολογική εξέταση των ασθενών. H κλινική υποψία τεκμηριώνεται βάσει των ευρημάτων της απεικόνισης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Με τη βοήθεια των πλέον εξελιγμένων μεθόδων είναι εφικτή η αξιόπιστη απεικόνιση παλιών και πρόσφατων βλαβών επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση της βαρύτητας και τη σταδιοποίηση της νόσου (υποτροπιάζουσα ή προϊούσα μορφή). Παράλληλα θα πρέπει μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων να αποκλειστούν άλλα συστηματικά νοσήματα που μπορεί κλινικά να μιμηθούν την ΠΣ.
Με τον ολοκληρωμένο διαγνωστικό έλεγχο και την κλινική αξιολόγηση είναι εφικτή η εξατομικευμένη περιγραφή του νοσολογικού προφίλ κάθε ασθενούς παρέχοντας έτσι τη στέρεη βάση για την επιλογή της πλέον ενδεδειγμένης προληπτικής ανοσοτροποποιητικής θεραπείας. Με τη θεαματική πρόοδο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην κλινική έρευνα για τη θεραπεία της ΠΣ έχουμε πια στη διάθεσή μας ποικιλία θεραπευτικών δυνατοτήτων που επιτρέπουν επιτέλους στο νευρολόγο αυτό που πάντα επιθυμούσε: την εξατομίκευση της θεραπείας του πάσχοντος από ΠΣ. Νεότερες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται ενδοφλεβίως ή από του στόματος παρέχουν ολοένα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνδυάζοντας καλύτερη ασφάλεια και συμμόρφωση προσφέρουν πλέον αξιόπιστες λύσεις ακόμη και σε ασθενείς με προοδευτική ΠΣ.
Στη χώρα μας εκτιμάται πως περισσότεροι από 10.000 συμπολίτες μας πάσχουν από ΠΣ. Πρόκειται για νέους, παραγωγικούς, φιλόδοξους ανθρώπους που αναπόφευκτα θα πρέπει να πορευτούν στη ζωή τους με το φορτίο της νόσου αυτής. Ως γιατροί νευρολόγοι είναι υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε στο ταξίδι αυτό την υποστήριξη που χρειάζονται και την οποία δικαίως απαιτούν. Χωρίς προκαταλήψεις, επιφυλακτικότητα και υποκρισία, με καθαρά λόγια, στηριζόμενοι στην τεκμηριωμένη ιατρική γνώση, σεβόμενοι την ατομικότητα και την προσωπικότητα κάθε ασθενούς καλούμαστε να σχεδιάσουμε αρχικά τη διαγνωστική προσέγγιση και στη συνέχεια τη θεραπευτική στρατηγική. Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα, την ψυχική σφαίρα, την κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σε όλους τους τομείς κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς μας συντελώντας έτσι στην απομυθοποίηση της ΠΣ.
Με αυτό το σκεπτικό και αναγνωρίζοντας την ανάγκη παροχής ολοκληρωμένων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον ευαίσθητο πληθυσμό των συνανθρώπων μας που πάσχουν από ΠΣ, το Επιστημονικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΥΓΕΙΑ προχώρησαν στη δημιουργία του Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και λοιπών Απομυελινωτικών Νοσημάτων. Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και βεβαιότητα για τη σημασία του εγχειρήματος μια αρχικά τετραμελής ομάδα έμπειρων νευρολόγων σε συνεργασία με επίλεκτους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων και με την πολύτιμη υποστήριξη του συνόλου των Τμημάτων, Εργαστηρίων και Υπηρεσιών του ΥΓΕΙΑ έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται με σκοπό το Τμήμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης να καταστεί σύντομα Κέντρο Αναφοράς που θα ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο σύνολο των αναγκών των ασθενών με ΠΣ.
Το κύρος και η συνέπεια του ΥΓΕΙΑ, το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και η αξιοπιστία των διαθέσιμων υποδομών εγγυώνται την άρτια υποστήριξη των ασθενών μας, τόσο στο πλαίσιο της διάγνωσης και της θεραπείας, όσο και μακροπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!
Yorumlar